تورم تولید در فروردین امسال نزولی شده و آنگونه که رئیسکل بانک مرکزی میگوید نسبت به اسفند ۹۸ بالغبر ۰.۸ درصد کاهش یافته است. تداوم این روند میتواند به کاهش قیمت تمامشده تولید در مقایسه با ماههای قبل منجر شود و زمینه را برای بهبود وضعیت تولید فراهم آورد؛ البته منوط به اینکه تقاضای مؤثر در بازار تقویت شود و تولیدکنندگان قادر باشند با افزایش تولید، هزینه سربار را کاهش دهند.
رئیسکل بانک مرکزی در تازهترین اظهارات خود از منفی شدن تورم ماهانه تولید در فروردین امسال خبر داده است؛ بهعبارتدیگر، در فروردین امسال در مقایسه با اسفند سال گذشته، مجموع هزینههای حوزه تولید برای ساخت یک کالای یکسان ۰.۸ درصد کاهش داشته است.
بنا به گفته همتی، شاخص بهای تولید در فروردین امسال با کاهش ۲.۴ درصدی مواجه بوده است.
بر اساس آمارها، در فروردین امسال، تغییر شاخص بهای تولیدکننده (تورم نقطهبهنقطه) نسبت به فروردین سال گذشته به ۲۰.۹ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در اسفندماه ۹۸ حدود ۲.۹ واحد درصد کاهش داشته است. بهعبارتدیگر، مجموع وضعیت تولید ازنظر افزایش هزینهها نسبت به قبل مساعدتر شده، هرچند شرط اصلی برای اثرگذاری این مسئله، تداوم و پایداری آن است.
یکی از ثمرات کاهش تورم تولید، سیگنالدهی این شاخص به تورم مصرفکننده است؛ چراکه شاخص بهای تولیدکننده، شاخصی آیندهنگر تلقی میشود که اثرات آن در ماههای آتی بر تورم مصرفکننده نمایان خواهد شد.
بر این اساس، کاهش تورم تولید در فروردین، میتواند به کاهش شیب تورم مصرفکننده در ماههای بعدی منجر شود.
رئیسکل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران نیز معتقد است: با توجه به پیشنگر بودن تورم تولیدکننده، این امر میتواند بیانگر کاهش تورم آتی مصرفکننده و موجب کاهش انتظارات تورمی باشد.