تخصیص ارز مبادلاتی به کاغذ بار دیگر از سر گرفته شده است و برخی از واردکنندگان کاغذ در مراجعه به بانک توانستهاند پس از ثبت سفارش، خرید کاغذ و مقوای خود را به طور قطعی انجام دهند. با این حساب حباب قیمت کاغذ که طی ۲۰ روز گذشته بهوجود آمده بود، ترکیده است.
سیدحسن میرباقری در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره برخی اتفاقها و رخدادهای بازار کاغذ در یک ماه اخیر، عنوان کرد: به دنبال دستور وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر تخصیص ارز مبادلاتی به واردکنندگان کاغذ مدتی در اجرایی شدن این کار تاخیر افتاد اما مجددا این کار انجام میشود و به همین دلیل بهای کاغذ کاهش داشته است.
وی ادامه داد: برخی از مصرفکنندگان حوزه کاغذ میخواهند که قیمت کاغذ به دو تا سه ماه پیش برگردد، در حالی که افزایش قیمت به دلیل تفاوت نرخ ارز مبادلهای است که حدود ۱۰ تا ۱۱ درصد افزایش یافته است.
میرباقری با بیان اینکه هر بند کاغذ تحریر پیش از افزایش قیمت حدود ۸۵ هزار تومان قیمت داشت، گفت: اکنون هر بند کاغذ چاپ و تحریر به صورت میانگین در بازار به قیمت ۹۵ هزار تومان به فروش میرسد که نرخ عادی و بدون حباب بازار است. ۱۱ درصد افزایش نرخ ارز مبادلهای به صورت مستقیم بر این قیمتها تاثیر گذاشته است اما میتوان ادعا کرد که قیمتها غیرمتعادل نیست
برخی از مصرفکنندگان حوزه کاغذ میخواهند که قیمت کاغذ به دو تا سه ماه پیش برگردد، در حالی که این موضوع به دلیل تفاوت نرخ ارز مبادلهای است که حدود ۱۰ تا ۱۱ درصد افزایش یافته است
وی با اشاره به نگرانی ناشران به عنوان یکی از اصلیترین مصرفکنندگان کاغذ درباره قیمت کاغذ، یادآور شد: برخی مصرفکنندگان توقع دارند که قیمت کاغذ به ۸۵ هزار تومان برسد، این کار زمانی اتفاق میافتد که ارز به قیمت سه هزار و ۱۰۰ تومان برگردد، قطعا قیمت کاغذ نیز پایین خواهد آمد در غیر این صورت این توقع غیرمنطقی است.
کاهش قیمت کاغذ
وی با اشاره به قیمت کاغذ چاپ و تحریر در بازار امروز گفت: پس از همه افزایش قیمتهایی که در آذر ماه با آن روبرو بودیم، اکنون بازار در آرامش نسبی به سر میبرد و هر بند کاغذ ۷۰ در ۱۰۰ به تناسب برند و کشور تولیدکننده از اندونزی، چین و کره حدود ۹۲ تا ۹۷ هزار تومان خرید و فروش میشود.
وی با بیان اینکه افزایش قیمتها در این حوزه در هر بند تا ۱۱۰ هزار تومان هم رسیده بود، یادآور شد: یکی از علتهای افزایش قیمت این بود که بانک مرکزی اعلام کرد به واردکنندگان کاغذ ارزی اختصاص نمیدهند و به همین دلیل بازار به شدت ملتهب شد و قیمتها به یکباره سیر صعودی طی کردند.
مدیرعامل انجمن واردکنندگان کاغذ همچنین درباره بهای قیمت ۶۰ در ۹۰ نیز توضیح داد: اکنون هر بند کاغذ چاپ و تحریر ۶۰ در
۹۰ به تناسب شرکت و کشور تولیدکننده نیز بین ۷۲ تا ۷۶ هزار تومان رسیده که کاهش زیادی داشته است.
میرباقری افزود: البته قیمتهایی که امروز در بازار کاغذ وجود دارد متعلق به خریدهای سابق واردکنندگان کاغذ است و به دنبال افزایش جهانی خمیر و کاغذ و قیمت دلار پیشبینی میشود این قیمتها افزایش داشته باشد.
مراحل ثبت سفارش
میرباقری در بخش دیگر صحبتهای خود به مراحل ثبت سفارش کاغذ و دریافت ارز مبادلاتی اشاره کرد و گفت: در ابتدا واردکنندگان کاغذ باید با فروشنده به توافق برسند و پیشفرم دریافت کنند. آنها بعد از صدور پیش فرم، درخواست خود را در سامانه وزارت صنعت، معدن و تجارت ثبت سفارش میکنند و بعد از آن، واردکننده به بانک مراجعه و درخواست تخصیص ارز میکند.
وی افزود: دریافت ارز نیز معمولا نیاز به زمان دارد و این مدت بین پنج تا ۱۰ روز متغیر است. اجرایی شدن این رویه با عملکرد بانک و پیگیری واردکنندهها ارتباط دارد که تا چه میزان در این کار سرعت عمل داشته باشند، سپس بانک پول را به حساب فروشنده ارسال میکند و مرحله ارسال محموله سفارش آغاز میشود.
مدیرعامل انجمن واردکنندگان کاغذ و مقوا با بیان اینکه بازار کاغذ اکنون متعادل و متوازن است، یادآور شد: با نگاهی به بازار به این نتیجه میرسیم که بازار وضعیت متعادل و مناسبی دارد، اینکه برخی مصرفکنندگان کاغذ توقع دارند که قیمت کاغذ به قیمت ۸۵ هزار تومان برگردد، زمانی محقق میشود که نرخ ارز هم به همان روزها کاهش پیدا کند.
البته قیمتهایی که امروز در بازار کاغذ وجود دارد متعلق به خریدهای سابق واردکنندگان کاغذ است و به دنبال افزایش جهانی خمیر و کاغذ و قیمت دلار پیشبینی میشود این قیمتها افزایش داشته باشد
افزایش قیمت جهانی جدی است
عدم تخصیص ارز به کاغذ تحریر، نوسان و افزایش قیمت ارز از جمله عوامل تاثیرگذار بر قیمت کاغذ بود که حاشیههای زیادی در بازار کاغذ ایجاد کرد، میرباقری در این زمینه گفت: نباید فراموش کنیم که سیر صعودی نرخ کاغذ در جهان هنوز ادامه دارد و در ماههای آینده نیز در بازار ایران تاثیر خواهد داشت و در کل معتقدم نباید منتظر باشیم که کاغذ به قیمت سال پیش برگردد.
وی ادامه داد: زیرا قیمت دلار در ماههای گذشته بیش از ۱۰درصد افزایش داشته است، از سوی دیگر قیمت جهانی کاغذ هم تغییر کرده و گران شده است و کاغذی که امروز در بازار به فروش میرسد زیاد افزایش قیمت پیدا نکرده است زیرا این کاغذ با قیمت قبلی خریداری شده است.
به گفته میرباقری، در هفتههای قبل کاغذ با قیمتهایی غیر عادی به فروش میرفت و نوعی حباب در آن ایجاد شده بود اما خوشبختانه در ده روز اخیر این افزایش قیمتها اصلاح شده و نکته مهم این است که افزایش قیمت کاغذ برای کالاهای جدیدی که به بازار راه پیدا میکنند طبیعی خواهد بود.
انجمن واردکنندگان کاغذ و مقوا از سال ۱۳۹۳ با هدف ایجاد هماهنگی و یکسانسازی اطلاعات حوزه کاغذ و سلولزی فعالیت خود را آغاز کرده است.