تیمی چهار نفره از مهندسان جوان ایرانی پس از دو سال تلاش موفق به ساخت دستگاه سنگزنی غلطکهای کنگره مورد استفاده در صنعت کارتن سازی شدند.
دستگاهی که ساخت آن در انحصار سه شرکت بینالمللی بوده و برخی از آنها متاثر از تحریمها خدماتشان در ایران را قطع کردهاند
تهران- ایرنا- تیمی چهار نفره از مهندسان جوان ایرانی پس از دو سال تلاش موفق به ساخت دستگاه سنگزنی غلطکهای کنگره مورد استفاده در صنعت کارتن سازی شدند. دستگاهی که ساخت آن در انحصار سه شرکت بینالمللی بوده و برخی از آنها متاثر از تحریمها خدماتشان در ایران را قطع کردهاند.
«علی ظریف ابن کاظم»، سرپرست تیم مهندسی یاد شده امروز (دوشنبه) در مراسم رونمایی از این دستگاه با حضور جمع از صنعتگران، در گفت وگو با خبرنگاران افزود: کارتن، صنعتی است که سایر صنایع بهطور مستقیم یا غیرمستقیم با آن سر وکار دارند و تولیدکنندگان آن به دو دسته تولیدکنندگان مواد اولیه (ورق کارتن) و صنایع تبدیلی (که پس از برش کارتن و چاپ طرح آن را به شکل دلخواه در میآورند) تقسیم می شوند.
وی که شرکت متبوعش در زمینه تولید تیغههای برشی صنایع کارتن، کاغذ، تیشو، مقوا، لاستیک و غیره فعال است، به کاغذ زیکزاکی شکل کارتن ها اشاره کرد که بین لایه رویی و زیرین آن قرار دارد و گفت: این ورق با عبور از بین دو غلطک که به آن «غلطک کنگره» اطلاق می شود، شکل می گیرد.
ظریف با بیان اینکهغلطک های کنگره بسته به جنس و کیفیت شان، پس از یک تا چهار سال استفاده نیاز به تعویض یا نوسازی دارند، یادآور شد: غلطک های کنگره با کیفیت متوسط به بالا تا چند سال پیش از شرکت بی. اچ. اس (BHS) آلمان وارد می شدند که با نرخ امروز دلار بیش از ۱.۵ میلیارد تومان قیمت دارند، اما این روزها عمده این غلطک ها از چین وارد می شوند که قیمت های پایین تری دارند؛ با این حال ترجیح تولیدکنندگان کارتن بر نوسازی غلطک هاست.
این تولیدکننده تیغه های برشی صنایع ادامه داد: خدمات نوسازی غلطکهای کنگره توسط دستگاه سنگزنی مخصوص انجام میشود که سازندگان این دستگاه در جهان سه شرکت آلمانی، چینی و شرکت چندملیتی آمریکایی- کانادایی- آلمانی «والدریش» هستند.
وی یادآوریکرد:امروز به دلیل موضوع تحریمها، شرکت والدریش دستگاه یاد شده را به ایران نمی فروشد و دستگاه مشابه آلمانی بدون در نظر گرفتن هزینه های حمل، نصب و آموزش حدود دو میلیون یورو قیمت دارد.
ظریف با اشاره به تلاش تیمی چهار نفره از مهندسان و متخصصان کشورمان برای ساخت دستگاهی مشابه به منظور ارائه خدمات نوسازی غلطک های کنگره، خاطرنشانکرد:پس از دو سال تلاش، سه بار ساخت ناموفق این دستگاه و با صرف هزینه ۲.۵ میلیارد تومانی، بالاخره دستگاه سنگزنی غلطکهای کنگره در ایران ساخته شد.
ارائه دهده خدمات نوسازی غلطک های کنگره اظهار داشت:این دستگاه در مقایسه با نمونههای مشابه خارجی خود، قابلیتهای منحصر بهفردی دارد که از آن جمله به صفر رسیدن خطا در آن و استفاده از روکش تنگستن به جای روکش کروم است.
این تولیدکننده تیغههای برشی صنایع کارتن، کاغذ، تیشو، مقوا، لاستیک و غیره توضیح داد:روکش کروم برای همه غلطکهایی که نوسازی میشوند استفاده میشود، اما با استفاده از روکش تنگستن در نمونه ایرانی، کارکرد و عمر دستگاه به بیش از دو برابر افزایش خواهد یافت.
وی ابراز امیدواری کرد تیم مهندسی یاد شده بتواند با استفاده از تجربیات به دست آمده، دستگاه دوم را با کمتر از نیمی از هزینه ساخت دستگاه نخست بسازد.
ظریف بیان داشت: اکنون دستیابی به خدمات دستگاه سنگزنی غلطکهای کنگره در کشوری همچون ایتالیا برای شرکتهای کارتن ساز ایرانی دستکم ۶۰۰ میلیون تومان هزینه داشته و شاید تا چهار ماه زمان ببرد، ضمن اینکه گاهی اوقات با ایراداتی همراه است، اما خدمات یاد شده توسط دستگاه مشابه ایرانی با کمتر از ۸۰ میلیون تومان هزینه و در مدت زمانی حدود سه هفته ارائه می شود و در صورت بروز ایراد در کار، شرکتها می توانند از خدمات پس از فروش بهرهمند شوند.
وی یادآور شد:مهندسان این پروژه که همگی فارغ التحصیلان مهندسی مکانیک از دانشگاه آزاد اسلامی هستند، بدون استفاده از تسهیلات بانکی و با سرمایه گذاری شخصی به این فناوری دست یافتند و در ادامه، حضور در بازار بزرگ عراق را در برنامه دارند.
مطابق آمارها، حدود ۱۸۰ خط تولید ورقسازی کارتن در کشور فعالیت میکنند که دستکم سالی یک بار به خدمات نوسازی و سنگزنی غلطکهای کنگره نیاز دارند.
به گزارش ایرنا برپایه آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت، در چهار ماه نخست امسال تولید کارتن با ثبت رشد ۵۳.۳ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به ۲۵۱ هزار و ۸۰۰ تن رسید.